Toidulisandid noortele sportlastele

Toidulisandid noortele sportlastele
29. september 2022
Toidulisandid noortele sportlastele

Toidulisandid noortele sportlastele

Paljud lapsed tegelevad spordiga ja mõned on väga andekad noorsportlased. Toitumine on oluline eelkõige kasvavatele lastele, aga kas nende vajadused treeningutel suurenevad?

Kas lapsed vajavad toidulisandeid?

Korduma kippuvad küsimused:

"Kas lapsed vajavad eraldi toidulisandeid?"

"Kas laste füsioloogia erineb põhimõtteliselt (või oluliselt) täiskasvanute omast?"

"Kas lastel on erinevad toitumisvajadused?"

"Kas soovitused lastele peaksid erinema täiskasvanute omadest?"

Kui oleme neile küsimustele vastanud, peaksime suutma järeldada, kas toidulisandeid on vaja ja kui jah, siis millal.

Lühivastused põhiküsimustele:

Kas laste füsioloogia erineb põhimõtteliselt (või oluliselt) täiskasvanute omast? Ei.

Kas lastel on erinevad toitumisvajadused? Jah, vajadus eelkõige valgu järele võib suureneda.

Kas soovitused lastele peaksid erinema täiskasvanute omadest? Enamasti ei, meie täiskasvanutele antud soovitused sobivad lastele. Osa nõuandeid on väljendatud kehakaalu kilogrammi kohta ja osa võtab arvesse individuaalset higistamissagedust, seega on kõiki erinevusi praegustes soovitustes juba arvesse võetud.

Süsivesikud ja rasv energiaallikana

Laste ja täiskasvanute energiatarbimises võib esineda erinevusi (peamiselt süsivesikute või rasvade kütusena). Väikesed lapsed kasutavad kütusena peamiselt rasvu, süsivesikute kasutamise võime on tavaliselt madalam. Need erinevused ainevahetuses vähenevad puberteedieas, eriti poistel. Seetõttu näib, et lapsed võivad süsivesikutest vähem sõltuda, kuid erinevused mõjutavad tõenäoliselt praktilisi soovitusi.

Täiskasvanute pikaajalisel treeningul parandab süsivesikuterikas jook treeningsooritust ja uuringud näitavad, et see ei erine ka lastel. Süsivesikute kohaletoimetamiseks on vaja seedetrakti, mis suudab süsivesikuid hästi omastada. Arengu algusaastatel kasvab seedetrakt ja paraneb süsivesikute omastamine. 5-aastasel lapsel on tavaliselt hea imamisvõime. Süsivesikute soovitused treeningu ajal sõltuvad treeningu kestusest (ja intensiivsusest). Lapsed treenivad tavaliselt lühema kestusega ja madalama absoluutse treeningu intensiivsusega, mis vähendab treeningu ajal vajadust süsivesikute järele.

Niisutus

Treening on tõhusam ja tundub minevat paremini, kui juua vedelikke umbes 90 minutit enne trenni ja vahetult enne treeningut vaid mõõdukas koguses. Samad reeglid kehtivad ka lastele ja noortele, sest niisutus ka treeningu ajal ja vahetult pärast treeningut on oluline, et organismi talitlus ei oleks häiritud ja taastumine oleks optimaalne.

Valgulisandid ja kaalujälgimine

Väga vähesed uuringud on uurinud noorte sportlaste valguvajadust. Üldiselt arvatakse aga, et kasvavatel lastel on veidi suurenenud valguvajadus. Samas on ka teada, et rohkem energiat tarbivad sportlased söövad rohkem ja suurendavad automaatselt valgu tarbimist. Seetõttu pole enamikul juhtudel vaja tegeleda noorte sportlaste valgutarbimisega. Kuigi mõnel juhul on selged seosed parema sooritusvõimega, on oluline teadvustada, et oht on ka teiste toitainete arvelt liiga palju valku tarbida.

Toidulisandid

Toidulisandite kasutamine on noorte sportlaste seas levinud, kuid üldiselt ei soovitata kasutada noorematele sportlastele mõeldud toidulisandeid. Palju olulisem on pakkuda neile mitmekülgset ja tasakaalustatud tervislikku toitumist ning näidata sportlastele juba varakult, mida tähendab tervislik toitumine. Olenevalt spordialast ja keda siin nooreks peetakse, kõiki jõutreeningspordialasid nagu kulturismi, tõstmist, jõutõstmist ja fitness sporti saab erandkorras harrastada 16-aastaselt või vanemana. Sel juhul saame soovitada lisavalku, multivitamiine, D3-vitamiini peaaegu kõigile, kes soovivad lihasmassi kasvatada, sest toidu näol võib see olla raske kui mitte võimatu.

Kokkuvõte

Noorsportlastel on treeningvõimsus ja üldiselt treeningute kestus lühem. Tihti on ka absoluutne treeningu intensiivsus madalam. Ainevahetuses pole suuri erinevusi, mis nõuaks soovituste muutmist. Täiskasvanutele mõeldud samade juhistega, mis arvestavad treeningu kestust ja intensiivsust, jäävad noorematele sportlastele mõeldud juhised siiski tavaliselt süsivesikute ja vedeliku skaala alumisse otsa. Spordijooki pole vaja kasutada, kui lapsed jooksevad väljakul alla ühe tunni. Laste organismis on tänapäeval alati kasutamata energiat suhkru näol, nii maksas kui lihastes. Sellele viitab ka ladestunud rasva hulk peaaegu kõigil noortel.

Ainevahetuses pole põhimõttelisi erinevusi, mis nõuaks soovituste muutmist.

Kuigi meil ei pruugi olla lastele konkreetseid juhiseid, tuleks laste kaalujälgimise küsimuste juurdlemisel olla eriti ettevaatlik ning seda ei tohiks teha ilma arsti ja/või sporditoitumisspetsialisti nõuanneteta.

Noorematele sportlastele ei soovitata üldiselt toidulisandeid ega ka ekstreemsemaid toitumiskavasid, nagu madala süsivesikute ja rasvasisaldusega dieet.

Lastele ja noortele sobib kõige paremini traditsiooniliste soovitustega toiduring. Sama võib öelda ka enam kui 80% täiskasvanute kohta, kes treenivad end sportlasteks, kuigi nad on tegelikult treenijad, kes harva kui üldse ületavad treeningutel oma igapäevast normaalset stressitaset. Enda kehakaalu reguleerimine toimib kõige lihtsamini õiges koguses toiduringist pärit toite süües, kui imelist toidulisandit manustades ja seeläbi "otseteed" otsides.